Най-голямата щатска банка Citigroup Inc. ще продаде германското си подразделение за потребителско банкиране на френската банка Credit Mutuel Group за 4.9 млрд. евро, за да набере капитал, информира Bloomberg.

Базираната в Париж Credit Mutuel ще заплати за Citibank Privatkunden AG в брой и с печалба, натрупана през 2008 г., съобщават от Citigroup. Сделката ще бъде финализирана през четвъртото тримесечие. Френската компания се пребори с най-голямата германска банка Deutsche Bank AG, която също наддаваше за Citibank Privatkunden.

Citigroup, която все още се възстановява от загубите, свързани с активи, обезпечени с високорискови заеми, продава базираното в Дюселдорф подразделение като част от плана на CEO-то на банката Викрам Пандит за освобождаване от активи на стойност 400 млрд. евро. Credit Mutuel, която е втората най-голяма банка във Франция по отношение на клоновата мрежа, придобива пазарния лидер по потребителски кредити в Германия с 340 клона и около 3.2 милиона клиенти.

Продажбата на Citibank може да бъде първата от вълна от придобивания в Германия. Deutsche Postbank AG, най-голямата немска потребителска банка по брой на клиентите, и притежаваната от Allianz Dresdner Bank също се продават, което предоставя възможности на конкурентите да придобият по-голям дял от германския пазар, на който все още доминират държавните банки.

Продажбата на Citibank ще се изрази в печалба от 4 млрд. долара след данъчно облагане и увеличаване на първичната капиталова адекватност на Citigroup с около 60 базисни пункта.

Пандит продава активи, след като банката отчете 43 млрд. долара отписвания на активи и кредитни загуби вследствие на срива на високорискови ипотечни кредити през миналата година.

Credit Mutuel в момента притежава дял в германската в CardProcess, която предоставя електронни разплащателни услуги за кооперативни банки. Банката в момента има повече от 5 000 клона с марките си Credit Mutuel и CIC, като по този показател се нарежда на второ място във Франция след Credit Agricole.

Нетната печалба на Credit Mutuel за 2007 г. спада със 7.3% до 2.7 млрд. евро поради заделянето на 300 млн. евро провизии, свързани със срива на щатския пазар за високорискови ипотеки. Банката има около 59 450 служители във Франция.

Около 10 германски и чужди банки са били подали първоначални оферти за Citibank до 4 юни. Citigroup след това е свела кандидатите само до Deutsche Bank и Credit Mutuel.