Пазарът на офиси в ирландската столица Дъблин започва да показва все повече признаци на отслабване и забавяне, става ясно след последните данни.

Търсенето на офис площи се забавя в последните месеци главно заради лошите икономически условия на пазара, става ясно от данни от проучване на CB Richard Ellis.

Офис пазарът в ирландската столица е бил доста активен през периода на второто тримесечие на тази година. Наети са били над 30 хил. кв. м. площи, като от началото на годината техният брой е около 80 хил.кв.м става ясно от данните на консултанта по недвижим имоти.

Според голяма част от анализаторите на острова обаче, положението може доста да се влоши в началото на следващата година. Пазарът е започнал да се влияе все повече от влошените условия на световния пазар на имоти.

От CB Richard Ellis прогнозират сериозно намаляване в търсенето на офис площи през втората половина на тази година, което неминуемо ще доведе до спад в активността на пазара в началото на следващата година.

Най-много офис площи са били наети в централните част на града, но в някои от по- отдалечените предградия процентът е доста нисък в сравнение със същия период на миналата година.

Що се отнася до доходността от отдаване на офис площи в Дъблин, тя се е увеличил с около 4 до 5% от началото на тази година, става ясно още от изнесените данни на CBRE.