Министерството на финансите на САЩ и Федералният резерв обявиха вчера, че при нужда ще предприемат сериозни стъпки за подкрепата на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac и за предотвратяването на срив на световните финансови пазари, предава Reuters.

От ФЕД обявиха, че компаниите могат да се възползват от дисконтовия прозрец, чрез който централната банка действа като кредитор от последна инстанция. Министерството на финансите обяви отделно, че временно ще увеличи кредитната си линия към двете компании и че ще закупи акции в тях, ако е нужно.

Действията на ФЕД са подобни на тези през март, когато след срива на Bear Stearns от централната банка отвориха дисконтов прозорец за инвестиционни банки за първи път от Голямата депресия насам.

Устойчивото състояние на Fannie Mae и Freddie Mac е важно за поддържането на доверието и стабилността във финансовата система и финансовите пазари. По тази причина ние трябва да вземем мерки по отношение на настоящата ситуация, заяви Хенри Полсън.

Всички предложени мерки трябва да бъдат одобрени от Конгреса, но от министерството на финансите смятат, че това ще се случи още тази седмица.

Доларът вчера се оскъпи срещу еврото и йената след новините, които дойдоха преди важната продажба на 3- и 6-месечни облигации от страна на Freddie Mac на стойност 3 млрд. долара днес.

Акциите на двете компании, които помежду си притежават или гарантират половината от ипотечния дълг в страната, който е на стойност 12 трлн. долара, падат вследствие на опасения, че компаниите могат да останат без капитал в условията на покачващите се загуби, свързани с жилищните заеми.

Fannie Mae и Freddie Mac играят важна роля на щатските жилищни пазари, които вече търпят най-големия си спад от Голямата депресия насам, а министерството на финансите и ФЕД са на място, за да не допуснат положението на и без друго стресираната финансова система да се влоши повече, отколкото е в момента.