Акционерите на четвъртата най-голяма банка във Великобритания - Barclays Plc, са закупили 19% от всички акции на стойност 4.5 млрд. паунда (9 млрд. долара), предложени от финансовата институция в опит да набере средства, информира Bloomberg.

Акционерите са се съгласили да закупят акции за 753 млн. паунда от предложените книжа на стойност 4 млрд. паунда, съобщава днес базираната в Лондон банка. Barclays ще продаде останалите акции на група от инвеститори, между които и Qatar Investment Authority. Японската Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. отделно е закупила акции на банката на стойност 500 млн. паунда.

Barclays набира средства, за да попълни капитала си, след намаленията на стойността на активи, както и за да финансира растежа си. Акциите на банката се обезцениха поради опасенията относно жилищния пазар във Великобритания и възможността за нови отписвания на активи, падайки този месец под цената от 282 пенса за брой, на която акционерите можеха да си закупят предложените нови книжа.

HBOS Plc, която е най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, отделно набира 4 млрд. паунда посредством предлагането на права за закупуването на акции, което изтича днес. Morgan Stanley и Dresdner Kleinwort Ltd., които са поематели на емисията, може да се наложи да закупят новите акциите на загуба, тъй като в момента книжата на банката се търгуват на цена по-ниска от тази на предлагането.

Акциите на Barclays паднаха с 1.7%, до 285.5 пенса за брой, рано тази сутрин, определяйки пазарна капитализация на банката от 23 млрд. паунда. Книжата са се обезценили с 57% в последните 12 месеца.

Третата най-голяма банка в Япония - Sumitomo, е закупила 169 млн. от новите акции на Barclays на цена от 296 пенса за брой, докато група инвеститори, включваща хеджфонда GLG Partners Inc. и China Development Bank, е поела ангажимента да придобие незакупени от настоящите акционери акции на цена от 282 пенса за брой.

Новите акции ще започнат да се търгуват на 22 юли.