Кредитната криза, разразила се в САЩ, засегна икономика й толкова сериозно, че за възстановяването й ще бъдат необходими месеци и може би години, пише Ройтерс.

Последиците от забавянето в икономическия растеж на страната, незапомнената ипотечна криза и големите сътресения на финансовите пазари няма да отминат бързо, както на всички им се иска.

Това заявява министърът на финансите на най-голямата и икономика в света – Хенри Полсън пред журналисти от местните и световни медии.

Правителството на страната планира да предприеме редица мерки за спасяването или съживяването на някои от най-големите компании в сектора.

В тази връзка е предвидено се даде възможност да бъдат кредитирани изпадналите във финансови затруднения най-големи компании в ипотечното кредитиране като “Фани Мей“ и“ Фреди Мак“.

За да може пазарът на недвижими имоти в страната да се възстанови максимално бързо, е необходимо да успее да се стабилизира бързо. Ако най-големите кредитори в страната успеят да излязат от големите финансови затруднения, в които се намират, положението на пазара значително ще се подобри.

Според финансовия министър, финансовата стабилност в страната е един от най-големите приоритети, който той си е поставил, и постигането й в най-кратки срокове ще бъде благоприятно усетено от всички.