Най-голямата потребителска банка в САЩ - Bank of America Corp., обяви, че печалбата й за второто тримесечие е паднала с по-малко, отколкото анализаторите са очаквали, благодарение на рекордни приходи и печалби от инвестиционно банкиране, предава Bloomberg.

Цената на акциите на Bank of America се покачиха с 8.8% в ранната търговия в Ню Йорк, след като базираната в Шарлът, Северна Каролина, компания обяви, че нетната й печалба е намаляла с 41%, до 3.41 млрд. долара, или 72 цента на акция, в сравнение с 5.76 млрд. долара, или 1.28 долара на акция, година по-рано. Това надхвърля осреднената прогноза на анализаторите за печалба от 54 цента на акция.

Четири от петте най-големи щатски банки вече отчетоха по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие, предизвиквайки покачване в цените на финансовите акции, което оскъпи акциите на Bank of America с 48% за три дни през минала седмица. CEO-то на банката Кенет Люис финализира на 1 юли закупуването на Countrywide Financial Corp за 2.5 млрд. долара, залагайки, че изгодната цена и покачване на цените на жилищата ще компенсират рекордните нива на просрочени ипотеки в момента.

Подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране на Bank of America е спечелило 1.75 млрд. долара, което е с 3.2% повече, в сравнение с година по-рано. Намаленията на стойността на активи са паднали до 645 млн. долара, в сравнение с 1.47 млрд. долара през първото тримесечие.

След като замени ръководителя на подразделението за инвестиционно банкиране миналата есен и съкрати 650 служители тази година, Люис потвърди ангажимента си към бизнеса, като нае повече от десет анализатори и инвестиционни банкери от други компании на Уолстрийт. Почти рекордните приходи от инвестиционно банкиране частично са компенсирали намаленията на стойността на активи, се казва в изявление на банката.

Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co. миналата седмица отчетоха по-добри от очакванията резултати за второто тримесечие. Citigroup, най-голямата щатска банка по активи, обяви по-малка от очакваната загуба в размер на 2.5 млрд. долара. JPMorgan, която е първа в САЩ по пазарна стойност, отчете 53-процентен спад в печалбата. И двете банки са базирани в Ню Йорк.

Базираната в Сан Франциско Wells Fargo отчете спад в печалбата от 23%. Базираната в Шарлът Wachovia Corp., която е четвъртата най-голяма банка по активи в страната, обяви наскоро, че утре, когато трябва да публикува резултатите си, може да отчете загуба в размер на 2.6 млрд. долара за второто тримесечие.