На 29 юли БАКБ АД (

) издаде шеста по ред емисия ипотечни облигации, деноминирани в евро, съобщават от Българска фондова борса. Водещ мениджър на емисията е УниКредит Булбанк.

Емисията е с номинал 35 млн. евро за срок от три години. Падежът на емисията е 29 юли 2011 г.

Купонът е фиксиран, в размер на 7.25 на сто годишно, платим на всеки шест месеца. Главницата е дължима изцяло на падежа. Емисията е обезпечена с кредити от портфейла на банката, обезпечени с ипотеки.

Днес Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на самостоятелен отрицателен контрол от Allied Irish Banks Public Limited Company (AIB), Ирландия над Българо-американска кредитна банка АД, България, чрез придобиване на 49.99% от капитала на банката.

Групата на АIB включва различни банки и небанкови финансови институции, включително застрахователни дружества, инвестиционни фирми и др., които предоставят широка гама финансови услуги. Основните държави, в които АIB извършва дейност, са Ирландия, Полша, Великобритания и САЩ.

Сделката е част от стратегията за разширяване на присъствието на AIB на пазарите в Централна и Източна Европа.

Днес се изтъргуваха 7 006 акции на БАКБ АД на борсата като цената затвори 1.41% под тази на отваряне. Средно за лот бе платено 60.2 лв.