Цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 8.8% през юли на годишна база, става ясно от данните от последния доклад на HBOS.

След това понижение мненията за бъдещето на жилищния пазар на повечето анализатори и специалисти станаха значително по-песимистични.

Средната цена на жилищата на острова след понижението вече достига 177 351 паунда. Това е най-голямото понижение от 1983 г., обяви по-рано днес най-големия кредитор в страната. Спрямо предишния месец то е с 1.7%.

Причините за най-голямото понижение в жилищните цени във Великобритания за повече от 2 десетилетия са много. Най-съществените са повишаващите се цени на храните и горивата, както и на цените на живота като цяло.

Националната банка на Великобритания най-вероятно ще задържи основния лихвен процент непроменен в опит да се пребори с най-високите нива на инфлация от 11 години насам.

Цените на жилищата паднаха до нивата си от месец юни 2006 г., стана ясно още от данните изнесени от HBOS.

От друга страна, потребителското доверие падна до най-ниските си нива за последните 4 години, безработицата продължава да се увеличава и разходите за живот растат.

Британската икономика е отчела ръст с около 0.1% за тримесечието до началото на юли, което е най-ниския тримесечен ръст за повече от 3 години.