Националната банка на Англия остави основната лихва непроменена за четвърти месец, след като инфлацията се ускори и икономиката е на прага на рецесия.

Комисията по паричната политика, водена от гуверньора Марвин Кинг, остави лихвения процент непроменен на 5% днес, което бе очаквано от анализаторите.

Услугите, производството и строителството се забавиха във Великобритания през юли и цените на имотите паднаха най-много от четвърт век, като се очаква инфлацията скоро да се ускори до два пъти над желаните 2%.

Банката, която намали лихвата три пъти от декември насам, ще обяви нови прогнози на 13 август и ще публикува седмица по-късно протокола на днешното си заседание, който показва как всеки един от деветте членове е гласувал.

Международният валутен фонд вчера оряза своята прогноза за икономическия растеж на Великобритания до 1.4% през 2008 г. от 1.8% през май и до 1.1% за 2009 г. спрямо 1.7% преди.

Прогнозната инфлация за май може да се ускори до почти 5% от 3.8% през юни, което бе най-бързият темп най-малко от 1997 г.

В момента британският паунд се разменя за 1.9510 долара, а еврото за 1.5470 от щатската валута.