Олимпийските игри, които се провеждат Китай, предоставят голям брой възможности за инвестиции в почти всички сектори, става ясно след последния доклад на Jones Lang LaSalle, пише PropertyWire.

Възможностите на Пекин като домакин на Игрите са неограничени, стига организацията и представянето да са на високо ниво. Докладът акцентира върху четири сектора , в които е възможно да се привлекат чуждестранни инвеститори.

Това са транспортната мрежа и инфраструктура като цяло, търговските площи, предназначени за продажба на дребно, жилищните и бизнес имоти.

Китайската столица успя да се промени съществено в последния няколко години в хода подготовката за провеждането на Олимпийските игри. Въпреки това в града все още има много неща, които могат да се направят.

Бъдещото развитие на града зависи и то в на малка степен от чуждестранните инвестиции.

Озеленяването на града е един от основните проблеми - тясно свързан в чистотата на въздуха, който сега е в пъти по-мръсен от допустимото.

Има много знаци, че хората са оптимистично настроени към т. нар. "олимпийски ефект" върху икономиката на Пекин. Тези хора предричат, че в следващите няколко години градът ще се превърне в новата топ дестинация в Азия.

Според данните на HiFX, купуването на имоти в Пекин се е повишило с 112% през 2004 г., с 60% през 2005 г., а само от началото на тази година - с 3%.