Стабилното търсене на офис площи и продължаващият икономически ръст доведе до стабилизиране на пазара в Централна и Източна Европа през първата половина на 2008 г., сочи проучване на Елта Консулт CBRE. Обемът наети площи през първото шестмесечие остана висок, въпреки че продължаващото ново предлагане доведе до леко повишаване на дела на незаети площи в региона.

Въпреки това в някои ЦИЕ-пазари намаляващият процент незаети площи и продължаващото оскъдно предлагане ще доведе до покачване на наемните нива. По-нататъшното развитие на отделните офис пазари в региона ще зависи в голяма степен от обема нови обекти, които ще бъдат предложени през следващите няколко години.

В повечето страни от ЦИЕ се очаква значителен икономически ръст през 2008 г., въпреки по-ниския наблюдаван такъв в Еврозоната и САЩ. Прогнозите са обаче за по-нисък ръст в сравнение с постигнатия през 2007 г. заради влиянието, което оказва състоянието на световните финансови пазари. В следствие световната финансова криза пазарът на недвижими имоти в ЦИЕ ще бъдат движен по-скоро от силите на търсене и предлагане, отколкото от доходността- тенденция наблюдавана през последните няколко години.

Вълна от нови офис площи ще залее пазарите на ЦИЕ през следващите 1-2 години. Значителното количество ново строителство ще доведе в някои от по-малките пазари до промяна в пазарните сили, пазарът ще бъде доминиран по-скоро от търсенето, отколкото от предлагането.

Jos Tromp, Regional Manager of CEE Research, CB Richard Ellis, коментира: “Пазара на офис площи в региона на ЦИЕ се очаква да остане стабилен през 2008 г. И все пак обемът новостроящи се офис сгради би могъл да доведе до различно представяне на сектора в отделните пазари на ЦИЕ. Бъдещото развитие на офис пазара в ЦИЕ зависи в голяма степен от това колко от планираните офис проекти ще бъдат реализирани през следващите няколко години”.

Според Диян Дяков, Мениджър Офис Площи в Елта Консулт CBRE офис пазарът в България следва тенденциите, характерни за пазара на офиси в Централна и Източна Европа. Според проучвания на Елта Консулт CBRE до края на годината ще бъдат завършени и въведени в експлоатация нови 100 000 кв.м офис площи. “Голяма част от новото строителство се очаква да бъде абсорбирано както от нови компания, установяващи се на българския пазар, така и от такива, които търсят по-добра локация при запазване на същите наемни нива. Това от своя страна ще доведе до стабилизиране на ценовите нива на равнища около €14-18 за кв.м.”, коментира Диян Дяков новите пазарни условия. “Поради недостатъчното предлагане и ниският дял на незаети площи, наемателите ще заемат все по-важна роля в процеса на наемане. Очакванията са ни за слабо увеличаване на незаетите площи”.