Туристи от Русия и Балканите са спасението за туристическия сезон това лято на Халкидическия полуостров, където притокът от чужденци е нараснал с около 5 на сто, докато в останалата част на Гърция, в това число и в редица популярни курорти на страната, е спаднал с 10 до 20 на сто, пише гръцкият в. "Нафтемборики".

Представител на хотелиерите, цитиран от вестника, казва, че в момента хотелите по курортите на Халкидическия полуостров са заета на сто процента и че резервации са направени до края на септември.

От всички чуждестранни туристи най-многобройни са руснаците, които са с 30 на сто повече в сравнеие с миналото лято.

Халкидическият полуостров е предпочитано място и от много българи, румънци и сърби, които през това лято са значително повече в сравнение с миналата година.

Застой обаче са регистрирали хотелиерите в Гърция по отношение на броя на туристите от Германия и други страни от Централна Европа.

Рязкото увеличение на туристи от Русия, Източна Европа и Балканите съвсем не е случайно, а е резултат от последователната политика на туроператорските компании в Гърция.

Броят на руските туристи би могъл да нарасне значително, ако гръцката държава открие и други консулства в южна Русия, Беларус и в Централен Сибир, за да се улесни издарването на визи.

В момента визи се издават от дипломатическите представителства на Гърция в Москва, Санкт Петербург, а желаещите да получат визи трябва месец и половина преди това да подават документи, казва още представителят на гръцките хотелиери Герасимос Бакоянис.