Най-голямата холандска компания за финансови услуги - ING Groep NV, обяви 25-процентен спад в печалбата за второто тримесечие, вследствие на спад в по-малка инвестиционна печалба в подразделенията за банкиране на едро и застраховане, предава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията е намаляла до 1.92 млрд евро през второто тримесечие, или 94 цента на акция, в сравнение с 2.56 млрд. евро, или 1.18 евро печалба на акция, отчетени за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите, интервюирани от Bloomberg бяха за печалба в размер на 1.56 млрд. евро.

Печалбата на компания пада, вследствие на срива на щатския пазар за високорискови ипотеки, който се отрази на фондовите и облигационите пазари и оскъпи заемането на средства.

Акциите на ING, която води началото си от 1743 г., са се обезценили с 15% през второто тримесечие на годината, в сравнение със 18-процентен спад на индекса Bloomberg Europe 500 Banks & Financial Services, в който са влючени 70 компании.

ING беше подпомогната през 2007 г. от продажбата на акциите в ABN Amro Holding NV. Компанията, която реализира почти две трети от печалбата си от застраховане през миналата година, също така получи допълнителни печалби с продажбата на акциите на компанията за детски храни Royal Numico NV, които бяха закупени от френската Groupe Danone SA.

Стойността на портфейла на ING от високорискови щатски ипотеки е възлизала на 2.3 млрд. евро в края на първото тримесечие. Финансовите институции в световен мащаб са отчели около 501 млрд. долара кредитни загуби и намаления на стойността на активи от началото на миналата година, показват данни на Bloomberg.