Министерство на отбраната ще продава по 1200 жилища годишно на военнослужещите. Това каза на пресконференция днес министърът на отбраната Николай Цонев, като поясни, че това е броя на служителите му, които имат правото да закупят жилища на половин цена, след изтичането на 15-годишната им служба.

Тъй като министерството продава на служителите си жилищата на половин цена, а ги купува на пазарна, затова ведомството ще закупува на година близо 600 апартамента. Разчетът на министерството е за близките 25 години, затова не се очаква да има проблеми с продажбата на половин цена на жилищата на служителите.

Близо 3 000 са оборотните жилища, които ще се използват от Министерство на отбраната за служителите му, а близо 451 апартамента са с проблемен статут, защото в тях живеят бивши военнослужещи, на които са били забавени документите, заради което са загубили правото си да купят апартамента. Министърът обеща, че тези случаи ще бъдат прегледани изключително внимателно.

713 имота притежава Министерство на отбраната, като те са с обща площ 103 146 дка и сгради 11 015 бр. Министерството ще заложи на публично-частните партньорства, за да могат да бъдат построени повече жилища за военнослужещите, като министърът каза, че ще изпълни обещанията си, които даде при встъпването си в длъжност, за подобряване на социалния статус на военнослужещите.

Министър Цонев каза още, че държи на прозрачността при работата си, затова е създадена и военната инфраструктура „Управление на собствеността и инвестициите“. Тя ще цели прозрачност при придобиването и предоставянето на жилища, оптимизиране на приходите на министерството чрез постигане на максимална пазарна цена при покупко-продажбата на имоти. Също така министерството ще се опита да намали разходите по стопанисване на обектите си. На 243 имота от септември ще бъде обявено решението им за продажба. В 10 имота МО е съсобственик и ще трябва да реши как ще процедира.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС