Община Троян е една от 24-те общини, на територия на които ще бъдат разположени индустриални зони по проект на програма ФАР - BG 2005/017- 586.04.01, съобщиха от общината.

В настоящия момент Троян разполага с 3 подходящи за тази цел терена, но са все още със статут на земеделска земя. За да станат годни за реализацията на този проект, трябва най-напред да бъде сменено предназначението на земята - в случая за неземеделска дейност.

„Смяната на предназначението на земята е пряко свързана с информация за бъдещите потенциални инвеститори. Затова сега правим едно проучване за инвеститорския интерес към тая зона, и ако той съответства с нашите стратегически насоки за развитие на общината, да го имаме предвид, когато сменяме предназначението на земята. Готови сме да дадем информация на бъдещия инвеститор“, заяви Вера Добрева, директор на дирекция „Планиране и инвестиционна политика” в община Троян.

„Земята е на много хубаво място, в близост до Мотополигона и до път 2-35, а освен това има пречиствателна станция за отпадни води, както и далекопровод 20 киловолта. Всичко това създава база и е добра предпоставка за бъдещите инвеститори”, каза още Добрева.

Настоящото ръководство на общината е в процедура за газификация на града. Има проявен инвеститорски интерес, общинският съвет вече го е съгласувал. Всичко това създава допълнителни конкурентни предимства за общината в контекста на реализацията на проекта по ФАР.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС