Немската икономика регистрира отрицателен ръст през изминалото второ тримесечие, което бе първият такъв от почти четири години насам. Сред основните причини за контракцията е било свиването в строителния сектор.

Брутният вътрешен продукт е отбелязал понижение от 0.5% на на тримесечна база, след като през първото тримесечие бе отбелязан ръст от 1.3%.

На годишна база немската икономика е отбелязала повишение от 1.7%, сочат още статистическите данни на правителството.

Поскъпването на еврото спрямо долара, довело до намаляване на търсенето на европейски стоки на международните пазари, както и забавянето на световния ръст са били други фактори, въздействали за контракцията на водещата европейска икономика.

Нарастването на инфлацията е друга заплаха пред европейската икономика, която води до намаляване на реалните доходи на населението и свиването на потреблението. В основната си част тя се подхранва от скъпите енергийни суровини.

Еврото поскъпна до 1.4890 долара за едно евро във Франкфурт, след като се търгуваше при нива от 1.4867 долара преди доклада.

Ръстът на немската икономика за първото тримесечие бе ревизиран до 1.5%. От правителството на страната прогнозират забавяне на ръста до 1.7% през тази година и 1.2% през следващата.

За сравнение през изминалата година водещата европейска икономика отбеляза повишение от 2.5% на годишна база.

Специалистите прогнозират, че отрицателен ръст през второто тримесечие в размер на 0.2% ще отбележи и икономиката на Еврозоната.

Икономиката на европейските страни се очаква да продължи със слабото си представяне и през третото тримесечие на настоящата година, което ще продължи да се предопределя от ипотечната криза и забавянето на глобалната икономика.