Сръбският министър на инфраструктурата Милутин Мърконич обяви, че работите по изграждането на Коридор номер 10 ще започнат на 1 септември, предаде ТАНЮГ.

Работите ще започнат в договор с концесионер или сръбското правителство ще ги финансира само, добави той.

Министърът подчерта, че изграждането на Коридор номер 10 е един от приоритетите на сръбското правителство и се подготвя специален закон, защото е необходимо да се осигурят 1,7 милиарда евро за завършването на този важен проект.

В началото на месеца в интервю за вестник "Политика" Милутин Мърконич заяви, че за изграждането на Коридор номер 10 през следващите пет години ще бъдат инвестирани пет милиарда евро.

Тази сума ще бъде предназначена за изграждането на автомагистралата от Ниш до България и от Лесковац към границата с Македония, за завършването на втората отсечка на магистралата от Хоргош до Нови Сад и за модернизиране на железницата по трасето на Коридор номер 10.

Мърконич посочи, че работите по изграждането на автомагистралата и модернизацията на железницата ще бъдат поверени на сръбски фирми.

Същевремнно представителката на Сърбия в Световната банка Биляна Хронеос-Красавац заяви за Радио Гласът на Америка, че от необходимите 1.7 милиарда евро сръбската държава досега е осигурила 250 милиона евро.

"Очакваме Световната банка да ни помогне със значителна сума за този проект", каза Хронеос-Красавац и предупреди, че Сърбия трябва да завърши колкото е възможно по-скоро Коридор номер 10, защото и съседните страни ускорено осъществяват собствени инфраструктурни проекти, включително изграждането на пътна и железопътна мрежа.

"Трябва да държим сметка за конкуренцията. България и Румъния подготвят Коридор номер четири, така че Сърбия трябва във възможно най-кратък срок да завърши всички отсечки на коридор номер 10", предупреди тя.

Източник:БТА