След Morgan Stanley и Goldman Sachs на руския пазар на недвижими имоти навлизат още две чуждестранни банки- френската Societe Generale и израелската Discount. Заедно с полската компания Global Trade Centre и израелският застраховател Klal те ще създадат съвместната Europort, ангажирана със строителството на бизнес-паркове в Санкт Петербург, съобщава "Коммерсантъ".

Europort ще разполага с капитал в размер на 500 млн. долара. Засега тя планира закупуването на три парцела с размери между 12 до 25 ха в близост до оживени пътища в Санкт Петербург и строителството на бизнес-паркове с разгърната площ около 300 хил. кв. км.

Бизнес-парковете са ново явление на руския пазар, обяснява представител на от Colliers International, която е консултант по проекта. Преимуществото на този тип обекти е цената- около 30% по-ниска от тази на офисите в центъра.

Europort вече разполага със сериозен опит в тази сфера. Тя притежава 3 бизнес- парка- в Белград, Одеса и Тел Авив и като цяло се специализира в строителството в Източна Европа.
Освен нея от новите възможности, които предлага старата руска столица, са изразили желание да се възползват финландската Technopolis и италианската Margeri Group.

Липсата на офиси в Санкт Петербург гарантира на компаниите стабилно търсене.