Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило до най-ниската си стойност от 17 години насам, което бе поредният сигнал за лошото състояние на пазара.

През изминалия месец показателят е отбелязал понижение от 11% до 965 000 жилища на годишна база, или най-ниската им стойност от март 1991 г. насам. За сравнение, през изминалия месец бе отчетено начално жилищно строителство от 1.084 млн. на годишна база.

Въпреки негативните данни, те се оказаха леко над средните очаквания на анализатори и инвеститори, които прогнозираха стойност от 960 000.

Строителството на еднофамилни къщи се е понижило с 2.9%, до 641 000 на годишна база, или най-ниската им стойност от януари 1991 г. насам, сочи още докладът.

Лошото състояние на пазара на жилища се изразява в загуба на работни места в строителния сектор, задълбочаване на ипотечната криза, както и забавяне на ръста на най-голямата световна икономика.

В отделен доклад министерството на труда отчете, че цените на едро са се повишили с два пъти над очакванията на икономистите през изминалия месец. Индексът на цените на производител се е повишил с 1.2% спрямо юни.

Разрешителните за строеж са се понижили с 18% до 937 000 през юли на годишна база, или по-ниско от очакванията на специалистите за 970 000.

Най-голямо понижение е регистрирало началното жилищно строителство в Североизточните Щати, където то се е понижило с 30%.

Данните бяха поредните негативни за пазара на недвижими имоти. По-рано стана ясно, че продажбите на съществуващи домове са паднали до най-ниското си от 10 години насам ниво през второто тримесечие на годината.

Една трета от всички продажби са били на жилища с просрочени ипотеки, според изнесената статистика през миналата седмица.