Първа инвестиционна банка и МАРТ – България започнаха продажба на ваучери за предплатени стартови пакети на всички мобилни оператори в страната през системата от ПОС терминали на ПИБ.

Банката има над 7 300 ПОС устройства, разположени в търговски обекти в цялата страна, като, при желание на собствениците на обектите, банката безплатно ще ги снабди с необходимото допълнителното приложение за разпечатване на ваучер.

Разпечатката замества скреч-картите, издавани от мобилните оператори за зареждане или стартиране на предплатен пакет. Електронната продажба на предплатени карти към мобилните оператори в страната се изразява в изпращането на съдържащия се в тях уникален ПИН от един общ сървър към електронно печатащо устройство, намиращо се в съответния търговски обект.

Предимство на новата система е спестяването на замразени пари в запасяване със стокови наличности от широка гама артикули. Търговските вериги вече нямат нужда от поддръжката на централен склад и допълнителен персонал за обезпечаване продажбата на картови номинали на всички оператори.

По-добрата отчетност е друг основен плюс на системата. Могат да се правят справки за продажбите за дневен, седмичен или месечен период през ПОС устройството на ПИБ в самия търговски обект, както и да се получава подробна информация на електронната поща в офиса на търговеца. Защитата срещу кражби е също сред съществените ползи при въвеждането на такава електронна дистрибуция.

Ако търговецът избере да приема и заплащане в брой, продажбата на ваучери може да се осъществява само до размера на внесения от него депозит към МАРТ. Средствата за този депозит могат да се набавят и посредством кредит под формата на овърдрафт по разплащателна сметка, предоставян от Първа инвестиционна банка. Банката предоставя кредитното улеснение при изгодни условия, като лихва се дължи само върху усвоената част.

Снимка: Profit.bg