Третата най-голяма застрахователна компания в Румъния - Asirom, отчете 7.4 млн. евро (повече от 27.2 млн. румънски леи) загуба за първите шест месеца на тази година, информира Ziarul Financiar.

Компанията е отчела 0.6 млн. евро (около 2 млн. леи) нетна печалба за същия период на миналата година.

Загубата се дължи на неуспешното реализиране на предварително заложените приходи, докато в същото време разходите са били по-високи от очакваните, се казва в доклад на ръководството на компанията до Букурещката фондова борса.

"Загубата се дължи основно на неуспешното реализиране на предварително заложените общи приходи, одобрени на общото събрание на акционерите през април 2008 г., докато, в същото време, общите разходи по застрахователни искове и задължения на компанията по застрахователни договори, както и разходите за придобивания и управление, са надхвърлили приходите с 5%, според доклада.

В същото време застрахователните продажби в Румъния са нараснали с 22.3% на годишна база през първата половина на настоящата година.

Увеличението се дължи основно на покачващите се заплати, които са подтикнали гражданите да купуват повече жилища и автомобили, което, от своя страна, е довело и до покачване на разходите за застраховки.

Продажбите на застраховки през първите шест месеца на настоящата година са нараснали до 4.4 млрд. леи (1.8 млрд. долара), пише Ziarul Financiar, позовавайки се на данни от Комисията за застрахователен надзор, която е местният регулаторен орган.