Пазарът на недвижими имоти в Кипър се очертава като вечно актуален сред европейските инвеститори. Страната предлага стабилна икономика и пазар, ниско нива на инфлация, ниски данъци, а освен тях великолепни плажове, топъл климат и териториална достъпност.

През юли средната цена на кв. м жилищна площ е около €2400, показва проучване на "Homes Collection". Най-скъп е остров Лимасол с €2843 за кв.м, а цените в Никозия са €1987 за кв. м.

Специфика на пазара е практически липсата на разлика в цените на новото строителство и по-старите сгради, като изключение прави само Лимасол с разлика от 21%. Почти всичко, което може да се купи обаче, е ново строителство(75%), като често то е на завършващ етап.

За инвеститорите е препоръчително включването на ранните етапи на строителство, защото действа принципът колкото по-близо до завършване е обектът, толкова по-скъп е той. Ако закупите жилищен имот 2-2.5 години преди завършването му, ще спечелите 20%, докато ако срокът в около полови година, печалбата ще е едва 6-8% .

По отношение на типа обекти в Кипър рядко се предлага селище със само един тип строителство. В новите комплекси бихте могли да избирате между вила и апартамент, който най-вероятно ще бъде с две спални. Рядкост са студиата -едва 2% и големите апартаменти с четири или повече спални (6%).

Съществено е оскъпяването на жилищата, когато към тях има басейн- около 20-25%. При това и в сградите с няколко жилища често има общ басейн.

Кипърският пазар е един от най-стабилно растящите в Европа, тъй като предлага облекчена процедура по придобиване и изключително добра държавна политика при защитаване на интересите на чуждестранните инвеститори.

Допълнителна гаранция за стойността на инвестицията е, че придобиването на жилище там е подходящо както за живеене, заради сравнително умерените цени на живота и добре изградената обществена инфраструктура, така и за отдаване под наем, тъй като страната е предпочитана туристическа дестинация.