Около 500 млекопроизводители и животновъди от страната се събраха днес на протестен митинг на площада под връх Шипка.

С лозунги, възгласи и хлопки, с национални флагове и знамена на ЕС, те поискаха да им се изплатят субсидиите за периода от април до юли. Лидерът на животновъдите Андриан Цаконски се обяви и за достойни условия на труд и достойно заплащане, за да останат фермерите да работят и да произвеждат в България.

Българските фермери са подкрепени от техни колеги от Румъния.

Митингът се охранява от около 200 полицаи и жандармеристи от ОДП в Габрово и в Стара Загора. Протестът е съсредоточен на територия от около 2000 квадратни метра, принадлежащи към община Габрово. Разрешителното е издадено от кмета на Габрово Томислав Дончев и се отнася за мирен протест в от 12.00 ч. до 15.00 ч. днес, уточни кметът.

Млекопроизводители и животновъди блокираха за около 10 минути движението през прохода Шипка. Протестиращите влязоха в сблъсък с около 200 полицаи и жандармеристи, охраняващи републиканския път.

Междувременно от ДФ „Земеделие“ съобщиха, че размерът на помощта за животновъдите, изплатена за последната седмица, е 5.658 млн. лв. Средствата на общо 2 299 фермери, подали документи за субсидиране на качествено мляко за месец март, вече са преведени в банковите им сметки.

Най–голям е размерът на безвъзмездните средства за млекопроизводителите от областите: Пловдив – 816 035 лв., Стара Загора – 476 324.50 лв., Добрич – 381 788 лв., Велико Търново – 366 996 лв. и Сливен – 366 327 лв. Подпомагането е в рамките на допустимите възможности, прилагани в страната ни, и се равнява на договорената с млекопроизводителите субсидия за литър качествено мляко, посочват още от фонда.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС