Броят на щатските банки, които са в затруднено финансово положение, е скочил до най-високото си ниво от пет години насам, докато печалбите на финансовите институции са паднали с 86% през второто тримесечие, в условията на продължаващите проблеми на жилищните и кредитните пазари.

За общо 117 банки и спестовни институции в САЩ се смята, че имат сериозни финансови проблеми през второто тримесечие на 2008 г., показват данни на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC), изнесени вчера. Това е и най-големият брой на банки в затруднено положение от средата на 2003 г. насам. За сравнение, броят на финансовите институции в подобно състояние през първото тримесечие на годината е възлизал на 90.

От FDIC също така обявиха, че печалбите на федерално застрахованите банки и спестовни институции възлизат на 5 млрд. долара за периода април-юни, в сравнение с 36.8 млрд. долара за същия период на 2007 г. Приблизително 8 500-те банки и спестовни институции са заделили рекордните 50.2 млрд. долара, за да покрият загубите от невалидни ипотеки и други заеми през второто тримесечие.

Мнозинството от щатските банки ще успеят да се справят с проблемите, като 98% от тях все още разполагат с адекватен капитал по стандартите на регулаторните органи.

Комбинираните активи на банките в затруднено положение са скочили от 26 млрд. до 78 млрд. долара във второто тримесечие, съобщават от FDIC. IndyMac Bank, която фалира през юли, съставлява 32 млрд. долара от увеличението. Това беше и най-голямата федерално регулирана спестовна институция, която е фалирала в САЩ.

Общо девет банки, застраховани от FDIC, са фалирали от началото на годината в САЩ, в сравнение с три за цялата 2007 г. Повече банки са заплашени от фалит през тази година, а напрежението в банковата система се очаква да продължи и през следващата година.

Фалитът на IndyMac и на другите банки през второто тримесечие са намалили федералния фонд за застраховане на депозити от 53 млрд. на 45 млрд. долара. FDIC ще увеличи размера на застрахователните премии, плащани от банките и спестовните институции, за да запълни фонда си и да повиши доверието на вложителите.

С изключение на четвъртото тримесечие на 2007 г., отчетените печалби са най-ниските за банковата индустрия от последната четвърт на 1991 г., посочват от FDIC.

Опасенията относно състоятелността на някои банки нарастват в условията на срива на жилищния и на спада на ипотечния пазар. Натискът от по-строгите условия за отпускане на кредити, падащите цени на жилищата и нарастващият брой на прекратените ипотеки се отразяват на различни по големина банки в цялата страна.

FDIC следи отблизо банките и спестовните институции, които са обвързани прекалено много с рискови кредитополучатели и пазари, в това число високорискови ипотеки и строителни заеми в презастроени райони.

Проблемните активи на банките (плащания по заеми, просрочени с 90 или повече дни) продължават да нарастват през второто тримесечие, като скачат до 26.7 млрд. долара, което е увеличение с 19.6% спрямо първото тримесечие. Делът на проблемните заеми (2.04%) също така за първи път надхвърля 2% от 1993 г. насам.
От FDIC не разкриват имената на институциите, които са в затруднено положение. Статистиката сочи, че средно 13% от банките, които попадат в списъка, впоследствие фалират.