В последените години инвеститори и купувачи в сектора на недвижимите имоти от Западна Европа все по-често да закупуват имоти в новите страни членки на ЕС - като Естония, Румъния и България.

Причините за това са много. Цените са по-ниски, за инвеститорите има много добри перспективи за печалби в почти всички сегменти на сектора, пише PropertyWire.

Изключително много, и то добри възможности, предлага и една страна, разположена съвсем близо, която обаче все още не е членка на съюза – Турция. Липсата на достатъчно доверие на чужденците към мюсюлманската държава като че ли й пречи да привлече купувачи и инвеститори.

Все повече анализатори от страните членки на съюза обаче започват да виждат големите възможности, които предлага Турция. Ръстът на цените на жилищата само за последните две години е почти 40%, особено в по-популярните райони около морето.

Климатът е почти същият като в Испания и Италия, а средиземноморското крайбрежие е много красиво. Цените, въпреки увеличението, са много изгодни.

Турското правителство започна да приема все повече планове за подпомагане на строителството на жилища в много райони на страната и офертите, които се предлагат за чужденци, са изключително добри.

Икономическото развитие и ръстът на брутния вътрешен продукт също са стабилни в последните години.

Данни от доклади показват, че през последните три години се забелязва известно увеличаване в инвестиционната активност от Русия и Германия.

Турция остава най-привлекателна за желаещите да се сдобият с красив и евтин имот, намиращ се в близост до морето. И тук правителството на страната не е забравило да предложи добри оферти за чуждестранните инвеститори.

Очакванията на турските анализатори са в следващите години интересът на чужденците към страната да се повишава, като и възможностите, които им се предлагат, ще стават все по-големи.