Еврото достигна 11-месечно дъно спрямо долара заради спекулациите, че сривът на кредитния пазар ще тласне европейските икономики към рецесия, пише Bloomberg.

Европейската валута е на път да запише най-големия си седмичен спад спрямо йената от повече от година насам, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише вчера заяви, че икономиката е “слаба”, а финансовият министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер каза, че еврото е “надценено”. Йената скочи до двегодишен връх спрямо австралийския и новозеландския долар.

Еврото се разменяше срещу 1.4281 долара в 14:00 часа токийско време, в сравнение с 1.4325 долара вчера. По-рано през деня единица от европейската валута се търгуваше срещу 1.4214 долара, което беше най-ниското й ниво от 24 октомври насам. Еврото също така се обезцени и срещу йената и се разменяше срещу 150.60 йени, най-ниското ниво от 17 август 2007 г. насам.

Европейската валута губи 4.6% спрямо японската тази седмица. Йената се оскъпи и спрямо долара и 105.69 йени се разменяха за единица от зелената валута, което е най-високото ниво от 17 юли насам.

Еврото може да се обезцени до ниво от 1.40 долара в следващите шест месеца, според Тору Умемото, валутен анализатор в Barclays Capital.

Правителството на САЩ трябва да започне да използва по-голяма част от парите си в подкрепа на пазарите за предотвратяването на “финансово цунами”, според Бил Грос от Pacific Investment Management Co., която управлява най-големия облигационен фонд в света.

Еврото отбеляза загуба спрямо долара в седми пореден ден, което е и най-дълго продължилата му губеща серия от октомври 2006 г. до сега. ЕЦБ вчера остави непроменена основната си лихва на най-високото й ниво от 4.25%.

Спадът на европейската валута продължи, след като Юнкер обяви, че еврото е надценено. Ееврото се е обезценило с повече от 10% спрямо долара от 15 юли до сега, когато се разменяше срещу рекордните 1.6038 долара. ЕЦБ вчера също така намали прогнозата си за икономическия ръст през 2008 г. от 1.8 на 1.4%.

Британският паунд се обезцени в девети пореден ден, достигайки двегодишно дъно от 1.7538 долара за паунд, след като Централната банка на Великобритания вчера остави основната си лихва непроменена на 5%. От банката сметнаха, че най-бързо ускоряващата се инфлация от десетилетие насам представлява по-голяма опасност, в сравнение с риска от рецесия на британската икономика.