От Европейската комисия намалиха прогнозата си за ръст на Еврозоната за тази година, като сигнализираха, че могат да направят същото и с прогнозата си за следващата такава, посочиха изнесени днес данни.

Причината за негативните коментари е значителното забавяне на ръста на най-голямата световна икономика – щатската, както и на азиатските такива.

Икономиката на 15-те страни, ползващи еврото, като официална валута се очаква да се разшири с 1.3% през настоящата година, в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 1.7%.

Развитието на световната икономика като че ли предполагат значителна низходяща ревизия през 2009 г., коментираха от комисията, която ще публикува прогнозата си за ръста на еврозоната за следващата година през ноември.

За трите месеца до юни европейската икономика регистрира спад, което бе и поредното доказателство, че изпитва затруднения.

Дори и на фона на охлаждането на икономиката обаче, европейската централна банка няма намерения да прибегне до намаляване на лихвите, в усилията си да контролира инфлацията, достигнала през юли най-високото си ниво от 16 години насам.

Комисията повиши също така прогнозите си за инфлацията през тази година до 3.6%, от 3.1% при предишните си очаквания.

След достигането на рекордно ниво от 1.6038 долара за едно евро на 15 юли, единната валута отбеляза значително понижение, губейки 12% от стойността си до нива от 1.4163 долара за евро днес.

Цената на петрола също се е понижила значително, намалявайки с близо 30% за последните два месеца до ниво от 103.84 долара за барел.