Президентът на руската федерация Дмитрий Медведев свиква днес в Кремъл заседание, на което ще се обсъди създаването на Международен финансов център в Москва.

Медведев постави задачата за създаване на такъв център преди половин година при представянето на предизборната си икономическа програма в Красноярск.

Ден преди съвещанието руският президент заяви, че САЩ са "подвели" много страни в света с кризата на своя финансов пазар, но руското правителство е в състояние да се справи със ситуацията и да нормализира положението.

"Ние не можем да променим ситуацията на американския пазар, нека американците сами да се оправят със своята ипотечна система. А ако трябва да бъде казано с по-прости думи, те, разбира се, "подведоха" почти всички", каза той на среща с шефа на Федералната служба за надзор над финансовите пазари Владимир Миловидов.

Министерството на икономическото развитие разработи и внесе за разглеждане от правителството концепция за създаването на Международен финансов център в руската столица.

В края на лятото правителството на Москва реши да създаде консултативен съвет за развитието на столицата като национален и международен център за финансови услуги. Към този процес ще бъдат привлечени представители на международното финансово общество, участници във финансовия пазар, включително и чуждестранни, както и представители на градовете, които са световни финансови центрове.

Източник:БНР