Последните данни за индекса на цените на недвижимите имоти в Испания показва, че те са спаднали рязко през последните 12 месеца, съобщава PropertyWire.

Цените на имотите по крайбрежието на Средиземно море са отчели спад с около 8.3% за този период до края на август, става ясно от данните, предоставени от компания Tinsa.

Спадът е двоен в сравнение със средния за страната - 4.6% за периода. Това важи както за новите жилища, така и за вече обитаваните.
Цените на жилищата на едни от най-известните острови в света – Канарските и Беларските, се понижиха с 3.8% за периода до края на август.
Цените на жилищата в предградията в големите испански градове, където се намира най-големият брой апартаменти, са се понижили със 7.1% за съответния период. Голямото рухване на пазара на недвижими имоти в страната започна и беше усетено именно от тях, движено от спекулациите и прегряването на пазара.

Докато цените на имотите по бреговата ивица отчетоха най-сериозно понижение в стойността си, цените на жилищните имоти на испанските острови поеха леко в положителна посока, показват още данните на Tinsa.

Според голяма част от анализаторите положението на пазара в следващите 12 месеца ще остане същото, може би и по-трудно. Те предполагат, че нещата, които предстои да се случат на испанския пазар през този период, ще са аналогични на тези на пазара във Великобритания и другите пострадали пазари.
Има обаче и такива, които остават оптимистично настроени по отношение на дългосрочното развитие на сектора.