Повече от 60 представители на големи български фирми участваха в проведената днес среща на тема „Основни стратегии при управление на въглеродни капиталови активи на български предприятия в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове, 2008-2012 г.”.

Организатори на форума бяха Българската стопанска камара и Sagacarbon, филиал на една от най-големите френски банки с държавно гарантирано участие Caisse des Dépôts, съобщиха от БСК.

Участниците в срещата бяха обучавани на стратегии за оптимизирано управление на въглеродните капиталови активи на българските предприятия. Бяха проведени и индивидуални разговори със заинтересовани от търговията с емисии на СО2 предприятия.

В началото на срещата Димитър Бранков – главен директор „Индустрия и околна среда” при БСК, запозна участниците с позициите на Камарата по разпределението на квоти на СО2 за българската промишленост в Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) през периода 2008-2012 г.

Дейността на Sagacarbon в борбата срещу промените в климата бе представена от Пиер Дюкре, директор „Банкови операции” във фирмата.

Анализ на опита от Фаза І на ЕСТЕ (2005-2007 г.) направи Анаис Делбоск, анализатор в отдел „Климат” на Sagacarbon.

За текущото състояние и прилагане на ЕСТЕ в България говори представител на МОСВ.

Снимка: БСК