Инвестициите във всички сегменти на сектора на недвижимите имоти в Португалия се понижават заради глобалната кредитна криза, става ясно от данните от последния доклад на CB Richard Ellis.

Чуждестранните инвеститори в сектора обаче са тези, които успяват да поддържат пазара на имоти, като харчат повече пари, отколкото местните. Португалците обаче са тези, които успяват да завършат повече сделки, става ясно от данните от доклада на Investment Portugal Market.

Най-големите чужди инвеститори на португалския пазар са от Саудитска Арабия, Германия, Франция и Испания, пише Property Wire.

Британските инвеститори, които бяха едни от най-активните, се отдръпнаха почти изцяло след кредитната криза, засегнала в много голяма степен британския имотен пазар.

През първото тримесечие на тази година общата стойност на чуждите инвестиции в Португалия е 481 млн. евро, което е понижение с около 13% спрямо същия период на миналата година и с 35% по-малко спрямо предходното тримесечие.

Чуждите инвеститори са направили почти 71% от всички инвестиции в имотния сектор в страната, става ясно още от изнесения доклад.

Около 185 млн. евро, което е най-големият дял от вложенията, са в сферата на туризма, като включват построяването на хотелите JJW Hotels and Resorts hotels, голф игрища и други.

Според прогнозни данни от доклада икономическото положение в Португалия ще продължи да се влошава, което е характерно и за останалите страни в Западна Европа.