Просрочените ипотеки в САЩ поставиха нов рекорд за август, като 304 хил. души са просрочили своите плащанията, а 91 хил. души за загубили жилищата си, става ясно от последните данни.

Повече от 770 хил. жилища са били взети обратно от банките-кредитори само за изминалия август, става ясно още от данните, изнесени от RealtyTrac.

Според данните за миналия месец просрочените ипотеки са се повишили с 27% спрямо предишния месец. Те са на почти същото ниво както и прогнозите на водещите анализатори в най-голямата икономика в света.

Според шефа на Fannie Mae Дъг Дънкан тези месечни резултати, показващи повишаващи се нива на просрочени ипотеки, едва ли са изненадали някого.

Той посочва още, че голяма част от специалисти на пазара са предричали, че именно през последните месеци на тази година ще бъде достигнат пикът на кредитната криза в страната.

Малко хора се съмняват, че икономиката на страната се намира в състояние на рецесия, като хората, изгубили своята работа за месеца, са надминали 400 хил. души.

Всички спекулативни приказки, че положението в страната може би ще успее да се подобри до началото на следващата година, или най-късно до средата й, звучат като пълна измислица, казва още Дънкан.