Взривната вълна от новината за краха на една от най-големите инвестиционни банки в САЩ Lehman Brothers, достигна и до Китай. По информация на местните медии поне три големи китайски търговски банки са информирали за риск от потенциални загуби заради инвестиции на своите фондове в облигации на инвестиционна банка, пише Финмаркет.

Както се оказа, ценните книжа на американската инвестиционна банка са били много популярни в Китай. От China Merchants Bank са заявили в съобщение, публикувано на борсата в Шанхай, че държат 70 млн. долара в облигации, емитирани от Lehman Brothers.

Китайската банка е била така силно уверена в стабилността на инвестиционния гигант, че не е създала специален резерв в случай на проблеми с тази инвестиция. Трезорът заявил, че впоследствие ще оценява потенциалните загуби. За последните два дни акциите на банката се сринаха с 18.9%.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) също заяви, че притежава облигации за 151 млн. долара, емитирани или свързани с банкрутиралата банка. Към този момент оттам все още не са публикували съобщение на Шанхайската борса за възможни загуби.

Bank of China (BOC) е третата банка, която бе засегната от фалита на Lehman Brothers. Активите й в облигации на американската компания съставляват 75.62 млн. долара. Освен това BOC е кредитирала Lehman Brothers и дъщерни компании със сумата от 53.2 млн. долара. От миналия петък досега акциите на Bank of China губят 14.8% от стойността си.

Засилва се безпокойството за влиянието на финансовата криза в САЩ върху икономиката на Китайската народна република. Песимистичните перспективи за развитието на банковия сектор в страната от последните два дни доведе до спад на цените на акциите на много китайски трезори.