Българските дружества на американската компания AIG обявиха в съобщение до медиите, че бизнесът им е стабилен, а интересите на клиентите - защитени. В съвместно изявление "AIG България животозастрахователно дружество" АД и "AIG България застрахователно дружество" ЕAД посочват, че са български юридически лица, с отделна капитализация от
компанията-собственик и тяхната дейност се регулира от Комисията за финансов надзор.

"AIG Life България", като един от основните животозастрахователи в България, продължава да надхвърля очакванията на пазара по отношение на финансова стабилност и ръст на пазарния дял, посочват от компанията. По данни на КФН "AIG Life България" е увеличила пазарния си дял за първото полугодие на 2008 г., в сравнение с първото полугодие на 2007
г. от 9.8% на 10.7% и понастоящем по този показател е на четвърто място в България.

Печалбата на компанията за първото полугодие на 2008 г. е 2.5 милиона лева, което е ръст от 16.8 на сто, в сравнение с печалбата за първото полугодие на 2007. Към края на месец юни 2008 г. животозастрахователят има активи в размер на 50 милиона лева, с които покрива 1.5 пъти задължителните резерви в размер на 33 милиона лева, регламентирани от КФН .

Активите на компанията, в това число и резервите по полиците на клиентите, са инвестирани, според Кодекса за застраховане, в нискорискови български и европейски държавни ценни книжа и банкови депозити, които не се влияят пряко от финансовата криза в САЩ.

От "AIG България" коментират, че общозастрахователното дружество в много отношения показва по-добри резултати от другите компании в сектора. Към края на 2007 г., според последния одитиран отчет, собствените средства надвишават над 6 пъти границата на платежоспособност, определена от нормативната уредба. Към 31 юни 2008 г. 74% от общите активи (26 милиона лева) на компанията са под формата на депозити, държавни ценни книжа и разплащателни сметки. Към 31 юни 2008 г. брутните застрахователни резерви са повече от 50% от всички задължения и са покрити с ликвидни активи.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС/ЕРА