Очаква се, че цените на жилищата в Румъния ще отчетат понижение в следващите няколко месеца, става ясно от данни на RE/MAX. Въпросът до колко до голяма степен ще се определя от баланса между търсенето и предлагането.

Според много анализатори, румънският жилищен пазар ще бъде доста горещ в следващите 5 години. Движение на цените се очаква както при новите жилища, така и при старите, прогнозират от водещи агенции за недвижими имоти.

Според тях през следващите месеци времето, необходим за продажбата на един имот, непрекъснато ще се увеличава.

Прогнозите сочат, че румънският пазар на недвижими имоти ще се развива с нормални темпове през следващата година, докато търсенето и предлагането на жилища ще се увеличава спрямо финансовите възможности за покупка на жилище.

В световен мащаб, пазарът на имоти в Източна Европа е единственият, който отчита повишение. Пазарите в САЩ и Западна Европа отчитат непрекъснато понижение в последната една година.

Инвеститорите в сектора се очаква да започнат да се ориентират към Източна Европа, включително към Румъния и България. Това ще засили предлагането, което ще доведе до частично понижение в цените на жилищата.

Според анализатори от RE/MAX изгодните цени ще привлекат много румънци, които в момента живеят и работят в чужбина, да се завърнат в страната си.