Световна финансова криза оказва негативно влияние на почти всички сектори в икономиката на повечето страни, става ясно от данните от последните доклади на водещи статистически агенции.

Кризата оказва негативно влияние и върху размера на инвестициите в хотелския сектор в Румъния, пише румънския бизнес портал BusinessStandard.ro.

Голяма част от анализаторите в сектора в северната ни съседка изказаха мнения, че очакват съживяване което обаче няма да случи в следващите 2 – 3 години.

В настоящия момент пазарът в страната на практика в блокиран. Има много голям брой хотели които са обявени за продажба, но инвеститорите се страхуват и изчакват.

Заради проблемите на международния финансов, положението едва ли ще се промени в положителна посока в следващата 1 година, става ясно от изказването на Миркеа Драгичи – мениджър на консултантската компания Fivestar Hospitality.

Може би единствения сегмент в хотелския сектор в страната където биха могли да се фокусират повече инвеститори са еко-хотелите. Според анализаторите, все по-големи проекти на такива хотели започват да се реализират в градове на север, юг както и в близост до столицата Букурещ

Въпреки забавянето, проектите за нови хотели в Румъния които вече са започнати ще бъдат завършени в следващата едва – две години.

Очаква се около 2.000 нови хотелски стай да бъдат на разположени за своите бъдещи гости в следващите 2 години. Около 350-400 млн. евро се очаква да бъдат инвестирани в страната в периода 2008-2010 г., сочат данните на Fivestar Hospitality.

Около 73% от легловата база с която разполагат румънските хотели се намира в Букурещ, като тук се намира и по-голямата част от четири и пет звездните хотели в страната.