На 29 септември в Китай ще се открие завод на Airbus за производство на A318 и A320 – първият зад пределите на Европа.

Представителя на компанията Ана Галабе разказа за руския ежедневник „Ведомости“, че сглобяването на лайнерите в завода в Тянцзин е започнало още през този август, но официалното откриване на завода било отложено заради Олимпиадата в Китай.

По нейна информация първият самолет, произведен в Китай, ще е готов през първото полугодие на 2009 г., а до 2011 г. там се планира производството на четири лайнера на месец.

Детайлите за китайските самолети ще са произведени във Франция, Испания, Германия и Великобритания. Ще се използват и китайски компоненти. Построените там превозни средства ще са предназначени за китайските авиопревозвачи, първият самолет ще получи Sichuan Airlines.

През 2007 г. Airbus продаде на Китай 67 самолета, съставили 15% от продажбите на компанията. По план през тази година КНР ще получи още 75 самолета, а през 2009 г. - 90 машини. За 2010 г. са предвидени 100 самолета.

Представителят на Boeing Джим Прулкс каза пред вестника, че компанията няма интерес за конструиране на самолети в Китай.