Името на сградата на Lehman Brothers в Ню Йорк вече го няма, както и известното видео изображение на облаци над пшеничено поле, разделяно от вятъра, пише Bloomberg.

На тяхно място върху фасадата на 32-етажната сграда на Lehman Brothers Holdings Inc на Седмо Авеню в Манхатън вече стои бяло-синьото лого на Barclays Plc. В сградата бившите служители на Lehman все още носят зелено-белите баджове на 158-годишната фалирала инвестиционна банка и се питат дали ще запазят работата си.

Девет дни след като Barclays се съгласи да заплати 1.75 млрд. долара за инвестиционното банкиране на Lehman, включително и за централата на банката, бившите й служители са все още в неведение дали ще бъдат задържани на работа и при какви условия.

От Barclays съобщиха, че са заделили 2.5 млрд. долара за обезщетения и разходи по задържането на служителите.

Lehman, която преди време беше четвъртата най-голяма инвестиционна банка на Уолстрийт, подаде заявление за най-големия фалит в историята на САЩ на 15 септември със задължения, надхвърлящи 613 млрд. долара. Два дни по-късно Barclays Capital се съгласи да закупи подразделенията за инвестиционна банкиране и капиталови пазари в САЩ.

На 21 септември, ден след като сделката беше одобрена от съда, от Barclays изпратиха имейли на много от служителите на Lehman в САЩ, призовавайки ги да се явят на работа на следващия ден. От тогава досега служителите се срещат с мениджърите на Barclays, които имат три месеца да решат кой остава.

Служителите на фалиралата банка твърдят, че след като Lehman подава заявление за банкрут, те се завръщат в сградата, за да открият, че корпоративните им кредитни карти са анулирани, транзакциите, изискващи изразходване на средства - забранени, търговията преустановена, а те били принудени да бездействат.

Някои от служителите споделят, че отишли по-късно на работа, като преди това се прекарали известно време във фитнес залата. Други били заели места в близките заведения, преживявайки края на компанията.

От компаниите за човешки ресурси смятат, че перспективите за бившите служители на Lehman са добри, въпреки пазарните условия, които принудиха Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley да се трансформират в банкови холдингови компании. Банките и брокерските къщи по света са намалили броя на служителите си със 120 000 от юли 2007 г. досега, показват данни на Bloomberg.

За магазините и ресторантите около сградата на бившата централа на Lehman бизнесът ще тече както обикновено, стига сградата да е пълна и да функционира, според един от собствениците на заведение в района.