Цените на имотите във Великобритания са отбелязали понижение от 4.6% през август на годишна база- най-голямото от 2000-та година насам, показват изнесени днес данни на Land Registry.

На месечна база понижението в цените на имотите възлиза на 1.9%, сочи статистиката следяща изменението в цените в Англия и Уелс.

И двата спада в цените са най-големите от началото на статистиката от април 2000-та година насам, посочи още публикуваната в Bloomberg информация.

С понижението средната цена на имотите в Обединеното Кралство възлиза на 174 493 паунда (321 000 щ.д.).

Имотите във Великобритания са сред най-засегнатите от кризата на пазарите на недвижими имоти в световен мащаб, както и от тази на ипотечните пазари. Тя е и основната причина страната да се намира на прага на първата си рецесия от много години насам.

Тежките условия принудиха британските банки да ограничат значително финансирането на покупките на имоти. Общото ипотечно кредитиране във Великобритания се понижи с цели 36% за последната една година, достигайки 21.8 млрд. паунда.

Според данните на Британския съвет за ипотечно кредитиране само от месец юли до началото на септември е отчетен спад с 12% в нивата на ипотечното кредитиране.

Кредиторите се притесняват как в бъдеще ще успяват да си осигуряват достатъчно капитал, а клиентите се притесняват колко ще трябва да плащат в следващите месеци и колко ще продължи понижението в цените на имотите.

Според някои анализатори намесата на правителството за оказване на помощ на имотния сектор в страната ще има положителен ефект, но за малко време, и после никой не знае какво ще се случи.

Всички продължават да очакват цените на имотите да се понижат с около 15% до края на тази година и с нови 12% през следващата.