Най-голямата европейска банка по пазарна стойност - HSBC Holdings, ще съкрати 1 100 от служителите си по целия свят вследствие на финансовата криза, съобщи говорител на банката днес.

Базираната в Лондон банка ще освободи 4% от служителите в глобалното си подразделението си за банкиране и пазари, като половината от съкращенията ще бъдат във Великобритания, съобщи говорителят на банката Гарет Хюит в Хонконг.

Предприемаме тези действия поради настоящите пазарни условия, икономическата обстановка и предпазливите ни очаквания за 2009 г., казва Хюит. Всички служители, които ще бъдат освободени, вече са уведомени за това.

HSBC, която развива дейност в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, ще намали броя на служителите си в Хонконг със 100.

HSBC разполага с 335 000 служители по целия свят и съкращенията ще засегнат само 0.3% от персонала й.

HSBC пострада сериозно от кредитната кризата, главно поради факта, че притежава базираната в Илинойс банка Household International Inc, която е най-големия кредитор на високорискови ипотечни заеми в САЩ.

HSBC отчете миналия месец най-големия спад в печалбата си от 2001 г. насам, след като разходите й по лошите ипотечни заеми в САЩ нараснаха.

Нетната печалба на банката за първата половина на годината падна с 29%, до 7.7 млрд. долара, в сравнение с 10.9 млрд. долара за същия период на 2007 г.

Най-големите загуби идват от северноамериканския пазар, на който банката разчита за една четвърт от приходите си. Операциите на HSBC в Северна Америка са й донесли 2.9 млрд. долара загуба, в сравнение с 2.4 млрд. долара печалба за първите шест месеца на 2007.

Съкращаването на служители е втория ход на банката за спестяване на средства обявен от банката в последните две седмици. HSBC обяви на 19 септември, че е отменила споразумението на стойност 6 млрд. долара за придобиването на мажоритарен пакет в южнокорейската банка Korea Exchange Bank от Lone Star Funds.