Курортният комплекс "Албена" отчита 4 на сто ръст на туристите и на приходите за отминаващия сезон в сравнение с миналата година, съобщи търговският директор Маргита Тодорова, окачествявайки постигнатото като "слаб плюс".

По думите й през това лято се е затвърдила тенденцията на преструктуриране на пазара, започнало през миналия сезон.

Тодорова коментира, че няма водещ пазарен сегмент за разлика от други години, а се наблюдава почти "паритет" между руските летовници с дял около 23 на сто, румънските - с 20 на сто, и германските - с 18 на сто присъствие.

Сезон-2008 започна с добри темпове, но забавянето в издаването на визи за руските туристи осуети прогнозата за по-голям ръст на гостите в черноморския комплекс, обясни търговският директор. Тодорова припомни, че "Албена"-АД вече разкри свое представителство в Москва, което ще поддържа връзки с големите корпоративни клиенти в Русия.

От 1 октомври "Албена" започва кампанията за записване на първите туристи за сезон-2009, информираха от черноморския комплекс.

Летовниците, които направят своите резервации до края на февруари по формулата "Ultra All Inclusive" чрез Интернет, печелят 20 на сто намаление. Така пакетът за най-бързите туристи струва около 40 евро за ден.

Отстъпката по същата формула, предплатена чрез туроператори или в бюрата на "Албена", е 10 на сто, поясни Тодорова. Тя допълни, че курортът не предвижда увеличаване цените на туристическите услуги за следващия сезон.