Руският пазар на недвижими имоти е поредният, който беше ударен от световната кредитна криза. Въпреки голямата строителна активност, предприемачите започнаха да намаляват цените на апартаментите в почти всички региони на страната, съобщава руският вестник "Ведомости".

Основната причина за това, както и в повечето страни, изпитващи криза в сектора, е намаляването на броя на отпусканите ипотечните заеми.

Продажбата на нови жилища в град Ростов на Дон се е понижила с повече от 40% само за август, а продажбите във втория по-големина руски град Санкт Петербург- с 50% от пролетта до сега.

Цените на жилищата в тези два града са отчели спад с повече от 24% за август в резултат на намалялото търсене, става ясно от данните на агенциите за недвижими имоти.

Строителните компании в Москва, където цените са отчели повишение с повече от 43% за последната една година, също бяха принудени са понижат цените.

Очакванията на повечето анализатори в сектора са, че през оставащите месеци до края на тази година, цените на жилищата в големите руски градове ще продължат да спадат.