Към настоящия момент у нас функционират 29 банкови институции, разпределени в три групи. Групирането не съдържа в себе си елементи на рейтинг и не следва да се интерпретира като оценка на финансовото им състояние.

Мястото на банките в групите зависи от размера на активите им и се променя в края на всеки отчетен период. Първа група се състои от 5-те най-големи банки на база на общите им активи към всеки отчетен пероид, втора - от останалите, а в трета група влизат клонове на чуждестранни банки в България.

През следващите дни екипът на Profit.bg ще ви представи една по една банките у нас. Първа в списъка е Алианц Банк България (представянето ще е по азбучен ред).

Лиценз: Банката получава лиценз на 3 юни 1997 г. на УС на БНБ, като последната му актуализация е от 7 май 2007 г.

Собственост: Основен акционер в банката е Алианц България Холдинг, притежаващ 79.76 на сто от капитала.

Органи на управление: В надзорния съвет на банката влизат Максим Сираков, София Христова, Емил Гаврилов, Теменуга Матракчиева и Радка Ръсина, докато в Управителния съвет са Димитър Желев, Светослав Гаврийски, Галя Димитрова, Дорчо Илчев и Христо Бабев.

Клонова мрежа: Алианц Банк България разполага с мрежа от над 110 бизнес и финансови центрове в цялата страна.

Активи и капитал: Основният капитал на банката вече е 69 млн. лв. В края на юни 2008 г. активите бележат ръст от 1.163 млрд. лв. на 1.658 млрд. лв., което отрежда 12-та позиция в България.

Финансови резултати: За 2007 г. банката отчете печалба от 19.26 млн. лв., докато за първите шест месеца на 2008 г. финансовият резултат е 14-и в страната и възлиза на 8.6 млн. лв.