На бизнес закуска днес са били представени извършените стъпки за създаването на Български енергиен холдинг (БЕХ), структурата и визията за развитие на холдинга, съобщиха от организацията.

Тя е била организирана от Галина Тошева, изпълнителен директор на холдинга, за представители на чуждестранни мисии в България, банки, търговски камари, големи индустриални потребители.

На срещата са били представени също дейностите, които ще осъществява временният Съвет на директорите на БЕХ, както и следващите стъпки в проекта БЕХ като например стартирането на конкурс за членове на постоянен Съвет на директорите.

Галина Тошева е посочи, че опитът на европейския енергиен пазар показва, че консолидираните компании се позиционират много по-успешно. За да повишат своята конкурентоспособност, водещите енергийни компании разширяват дейността си по енергийната верига на добавената стойност. Този процес предстои и пред Българския енергиен холдинг.

България вече има една от най-големите енергийни компании в региона и създава национален енергиен лидер, е заявила Тошева. Активите на БЕХ са на стойност около 8.5 млрд. лева, консолидираните приходи са около 3.6 млрд. лева, а общият брой служители е около 21 хиляди души.

Иьзточник:БТА