Цените на жилищата в Испания са се понижили за трето поредно тримесечие, като спадът във втория по-големина град в страната – Барселона, е особено остър, става ясно от последните данни, пише Bloomberg.

Пазарът на недвижими имоти в страната отчиташе непрекъснат ръст в последното едно десетилетие, което стимулирашe икономическия растеж на Испания. Сега обаче икономиката се намира пред състояние на рецесия, сочат мненията на водещи икономисти.

Цените на новите, както и на вече обитавани жилища, са се понижила с около 0.3% за второто тримесечие, след спад от 0.4% за първото, става ясно от официални данни на статистическия институт на страната.

От преди година цените също се понижават с 0.3% за периода, след като се повишиха с 2.8% за първото тримесечие на годишна база

За същия период преди една година цените на жилищата на Иберийския полуостров също са спаднали с 0.3%, след огромно понижение за първото тримесечие на 2007 г. с цели 2.8%.

Къщите, които вече са били обитавани, са понижили цената си с 4.9% за второто тримесечие спрямо година по-рано, докато тези на новопостроените такива са добавили 5.3%.

Покачващите се лихвени проценти и затегнатите условия по ипотечните кредити в глобален мащаб правят усвояването на тези кредити все по-трудно, което води много от големите строителни компании до фалити.

Забавянето се разпространява и в други сфери на икономиката на страната и се очаква Испания да последва Ирландия и да изпадне в рецесия, сочат последните данни от доклади на Европейската комисия.

Очакванията на голяма част от специалистите на пазара са, че понижението в цените на жилищата в Испания ще достигне 25% от пика си за 3 години.