Международната финансова криза продължава да доказва, че нито една икономика, независимо от ръста й през последните години, няма да остане незасегната.

Кризата ще повлияе негативно и върху пазара на продажби на дребно в Румъния, който отчете много стабилен ръст през последните няколко години и особено след приемането на страната в ЕС, пише ZF.ro.

Плановете на много компании в сектора на разширяване на дейността, както и за откриване на нови представителства, ще се забавят, смятат участници в конференцията на Международния съвет за търговски центрове.

Кризата ще отрезви много строителни предприемачи и търговци на дребно, чиито очаквания бяха твърде високи, и ще им помогне да разберат по-добре механизмите на пазара, коментират те.

Според специалистите, много търговци на дребно, които са открили или предстои да открият свои представителства в Румъния, погрешно смятат общия брой на населението за един от най-важните фактори.

В Румъния живеят около 22 млн. души, но от тях едва 10-12 млн. са реалните клиенти, а и под въпрос е за какво точно харчат парите си.

В много райони на Букурещ, както и на големите градове, строителството на търговски центрове продължава, независимо от това, че вече се усеща пренасищане.

Това доведе до разочароващи резултати на много от моловете, въпреки че тяхната относителна новост на пазара предизвиква голям интерес.

Освен това, кризата със сигурност няма да подмине и жилищния пазар в северната ни съседка, като цените вероятно ще започнат да се понижават, става ясно от мненията на много специалисти на пазара.