Най-голямата италианска банка UniCredit SpA, собственик на УниКредит Булбанк у нас, ще проведе извънредна среща на Борда на директорите днес, за да обсъди план за увеличаване на капитала си, както и да успокои инвеститорите относно състоянието на финансите на институцията.

Миланската банка обмисля изплащането на годишните си дивиденти под формата на акции, за да задържи 3 млрд. евро парични средства, с което да подобри капиталовата си адекватност.

Акциите на UniCredit паднаха с 24% през първите три дни на седмицата, след което донякъде възстановиха загубите си, когато италианските регулатори забраниха късите продажби от 1 октомври на банкови и застрахователни компании.

Consob, италианската комисия по ценни книжа, вероятно е открила случай на продажби на акции на UniCredit, които не са върнати на заемодателите до вчерашния краен срок. Финансовата полиция търси местонахождението на 60 млн. акции, на стойност около 180 млн. евро, коментира bloomberg.

На 1 октомври от банката обявиха отделянето на имотни активи, за да увеличат нивото на капиталовата си адекватност.

Според информацията, банката обмисля продажбата на активи, както в Италия, така и в чужбина. Турската банка Yapi & Kredi Bankasi AS може да едно от звената за продажба.

Финансовата криза, която постави Lehman Brothers Holdings Inc. и Washington Mutual Inc. в несъстоятелност, се разпростира и в Европа. Общо пет банки бяха спасени от правителства на стария континент през последната седмица.

Акциите на UniCredit затвориха на цена от 3.08 евро в петък, или с ръст от 9.6% спрямо предходния ден. Книжата са загубили 46% от началото на годината.