Hypo Real Estate Holding AG съобщи, че планът за спасяването на имотния заемодател на стойност 35 млрд. евро е пропаднал, след като банките участващи в нещо са се оттеглили.

Германските власти посредничиха в преговорите, за да избегнат икономическите вреди, които биха дошли от срива на втория по големина имотен кредитор в страната.

Според информация от немската преса, планът би имал нужда от допълнителни финансови гаранции. Hypo Real Estate се нуждае от 20 млрд. евро до края на следващата седмица и 50 млрд. евро до края на годината. Сумата може да достигне до 100 млрд. евро до края на 2009 година, съобщи Bloomberg.

Европейската централна банка и Бундесбанк планираха заедно да осигурят 20 млрд. евро и група от търговски банки другите 15 млрд. евро. Планът изискваше Hypo Real Estate да използва 42 млрд. евро активи, основно кредити притежавани от правителствени заемодатели, като обезпечение.

Hypo Real Estate, която бе отделена от HVB Group през 2003 година, отчете обезценки върху обезпечени дългови книжа на 15 януари. Компанията заяви на 13 август, че печалбата преди данъци за второто тримесечие пада с 95% поради нови обезценки на кредити.

Предишният собственик HVB Group сега е част от UniCredit SpA, която ще проведе днес извънредна среща на Борда на директорите, за да търси начини за увеличаване на капитал си.

Кризата в САЩ се пренесе през последната седмица и в Европа. Белгийските власти търсят начини да задържат Fortis в бизнеса, след като наляха 11.2 млрд. евро в институцията на 28 септември. Белгия и Франция на 30 септември осигуриха 6.4 млрд. евро спасителна линия на Dexia SA.