Втората най-голяма китайска застрахователна компания - Ping An Insurance Co., обяви в понеделник, че ще отчете 2.3 млрд. долара загуба, свързана с дела й в холандско-белгийската банка Fortis NV, информира АП.

Това ще бъде и най-големият удар досега за китайска финансова институция, свързан със световната кредитна криза.

От Ping An обявиха, че отписването ще повлияе на печалбата в първите три тримесечия на 2008 г. В съобщение до Хонконгската фондова борса компанията уверява акционерите, че все още е финансово стабилна.

Загубата представлява спънка на едно от най-амбициозните придобивания в чужбина от страна на китайските държавни банки и застрахователни компании.

Китайските финансови компании са почти незасегнати от кредитната криза, която нанесе сериозни поражения на щатските и европейските банки, тъй като те притежават много малко облигации, свързани с щатски ипотечни кредити.

Ping An беше най-големият акционер във Fortis - с 5-процентен дял. Холандско-белгийската банка беше спасена от правителствата на Холандия, Белгия и Люксембург и от френската BNP Paribas, които закупиха части от изпадналата в затруднение финансова компания.

Стойността на дела на Ping An във Fortis възлиза на 23.9 млрд. юана (3.5 млрд. долара), според компанията, която ще отчете 2.3 млрд. долара от сумата като загуба във финансовия си отчет.

Ping An се надяваше да използва дела си във Fortis, за да разшири дейността си в чужбина и по-рано обяви, че двете компании ще се занимават заедно с глобално управление на активи. Застрахователят обаче се отказа миналата седмица от сделка за закупуването на 50% от подразделението на Fortis за управление на активи за 2.15 млрд. евро.

Загубата на Ping An изглежда малка на фона на 100 млрд. активи на компания, но все пак това са много пари, според Олив Кся, анализатор в Core Pacific-Yamaichi в Хонконг.