Пазарът на офиси в Европа изпитва най-тежките си моменти от пет години насам, сочи изследване, направено от консултантската агенция King Sturge. То е проведено в 45 водещи града в 28 европейски страни.

Нарастващото предлагане на офиси и забавяне на търсенето са основните черти на пазара в изследваните градове.

Тежката ситуация на финансовите пазари, затрудненият достъп да финансиране, както и непрекъснатото повишение на лихвите са част от причините, създаващи проблеми на пазара. Кризата ,обхванала недвижимите имоти в Европа, както и отлива на инвестиции, са други фактори, които натежават.

Най-тежка е ситуацията в сектора във Великобритания, където финансовата криза е с особено големи размери, а водещите банки прибягват до значителни съкращения на персонал, както и търсят начини за намаляване на разходите си.

Забавя се темпът на заемане на офиси, като в същото време се наблюдава и повишение на свободните площи. Все още не е налице значително намаляване на наемите за офиси във водещите европейски градове, а по-скоро забавяне на темпа им на ръст през последните месеци.

Пазарните наблюдатели от консултантската агенция обаче коментират, че през следващите дванадесет месеца можем да станем свидетели на спад в нивата на наемите, ако ситуацията се запази.

На новите проекти им е изключително трудно да намерят финансиране, като голяма част от тях отпадат, ако са в начална фаза на изграждане.

Към момента пазарът на имоти в Централна и Източна Европа се държи добре, подкрепян от продължаващото силно търсене на компании, желаещи да излязат на тези пазари. Особено с пълна сила важи това за офисите от най-висок клас, които се радват на значителен интерес.

И тук обаче се очаква известно забавяне на активността през следващите месеци, което да е отражение на глобалните тенденции в сектора.

Наемите в Турция продължават да се повишават, като активността по наемане на офиси се запазва висока в Загреб и Букурещ - два пазара, където не се наблюдава понижение на активността по наемане на офис площите.

Негативният тренд, като цяло, на пазара на офиси в Европа се очаква да се запази и през следващата година, като специалистите прогнозират, че промяна на тенденцията може да се случи едва през 2010 г.